Coaching, Prestasjonsmestring, Ukategorisert

Om prestasjonsangst og solospill

obo-bildeHar du kjent på følelsen der du skal fremføre noe foran andre? Det kan være hjemme i stua sammen med familien, på skolen foran klassen, på scenen foran et større publikum eller i et møte. Kanskje har du som jeg opplevd å bli fysisk syk av å skulle presentere noe.

Usikker 13-åring

Jeg startet å spille obo som 13 åring i 1989 . På den alderen var jeg også veldig usikker på meg selv og hvor god jeg var til å spille. Denne usikkerheten i kombinasjon med et ønske om å prestere gjorde at det å spille solo etter hvert ble et lite mareritt. Det var til og med en periode jeg stoppet helt å spille fordi jeg ikke likte at noen hørte jeg spille. Obo er ikke det instrumentet du så lett kan gjemme deg bort med.

Endringsprosessen

Helt til i høst 2015 da jeg har startet reisen min innenfor NLP. Det har gitt meg en ny dimensjon i livet. Det har gitt meg muligheten til å gjøre nye valg og gode valg for meg selv. Ved å gjøre dette vil også de rundt meg merke en endring.

På en studiegruppe i fjor høst skulle vi øve på det vi hadde lært så langt på NLP Practitioner. Jeg valgte å jobbe med frykten for å spille solo. Gjennom det vi har lært hjalp medstudenten min meg til selv å endre oppfatning av det å spille solo. Det var en helt utrolig opplevelse og jeg kunne nesten ikke vente med å skulle spille konsert igjen for å teste ut om det hadde hjulpet.

På den første konserten samme høst funket det ikke helt. Jeg tenkte at det var vel for godt til å være sant at det skulle bli borte så fort når jeg har hatt den følelsen så lenge. Det skulle imidlertid vise seg at det hadde skjedd en endring. Det tok bare litt tid for at jeg skulle merke den. Den nye hjernestien måtte brukes flere ganger for at den skulle bli sterk nok.

Min første konsert som «trygg»

Historien stopper ikke der. Januar 2015 gjennomførte jeg tre nyttårskonserter der jeg hadde flere solobiter. Jeg spilte med Oppegård Janitsjar i en fullsatt sal. Mitt «gamle» jeg ville ha reagert med å være fysisk syk både før, under og etter. Jeg ville tidligere ha hatt hodepine, vondt i magen og høy puls. Denne gangen var det annerledes. Jeg satt hele konserten og koste meg. Det var selvtillit på høyeste plan. Jeg spilte med overbevisning og det var rett og slett en skikkelig boost når applausen kom i etterkant.

Det beste med denne endringen jeg har gjort for meg selv er at jeg ved å dele hva jeg hadde gjort allerede har klart å hjelpe en medmusikant som også har hatt samme utfordring i lang tid. Jeg fortalte om mitt valg som var å slutte å fokusere på hva de i salen ville tenke eller gjøre om jeg ikke spilte soloen min bra nok. Ingen ville komme opp til meg og fortelle meg at jeg spilte feil. Det har endret min oppfatning av det å skulle spille solo.

Etter den første konserten kom medmusikanten min bort til meg og sa – «Tusen takk for rådet jeg fikk fra deg i går. Det hjalp meg virkelig.»

Du verden for en glede å kunne hjelpe andre gjennom å dele mine egne erfaringer som jeg har klart å løse gjennom å bruke de nye teknikkene jeg har lært i høst. Det som er det beste er at dette kun er starten på reisen. Jeg gleder meg til å fortsette denne reisen nå som jeg snart er ferdig med NLP Coach studiet. Jeg vet at jeg allerede har påvirket flere mennesker rundt meg til å få det bedre. Gleder meg til fremtiden som vil gi meg muligheter til å hjelpe flere enn jeg kan drømme om nå.

Følg med så får du se. Kanskje jeg også kan hjelpe deg gjennom å dele mine egne erfaringer. Hvem vet?

Ha en fin dag!

Klem Torbjørg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *