Coaching, Mobbing, Ukategorisert

Mobbing eller «bare» baksnakking?

Vgossip-532012_1280i har alle opplevd det. Enten at vi har blitt baksnakket eller at vi har baksnakket noen. Som regel vet vi at det vi gjør er feil, men det er utfordrende å la være. Da kan vi oppleve å bli stengt ute fra den gruppen vi forsøker å tilhøre.

Det merkes godt å skulle være den som ønsker å gjøre noe med baksnakkingen og ukulturen rundt dette. Det gjør at vi som regel ikke tør å gjøre noe med det. Vi blir derfor passive brikker i et skittent spill.

Og hvor går egentlig grensen mellom baksnakking og mobbing? Baksnakking er en form for å spre usanne rykter – det er også et av tegnene du kan se etter om det foregår mobbing i ditt nærmiljø.

Baksnakking og mobbing har vært en utfordring i alle tider. Det kan vi lese i denne historien om Sokrates.

I antikkens Hellas var Sokrates kjent for å sette kunnskap høyt. En dag traff en bekjent den store filosofen og sa: «Vet du hva jeg nettopp hørte om din venn?»

«Vent litt,» svarte Sokrates. «Før du forteller meg noe, ønsker jeg at at du lar det passere gjennom en liten test. Den kalles trippel filter test.»

«Trippel filter?»

«Det stemmer,» fortsatte Sokrates. «Før du forteller meg noe om min venn, kan det være en god idé å ta et øyeblikk og filtrere det du skal si. Det er derfor jeg kaller det trippel filter test. Det første filteret er sannhet. Har du forsikret deg om at det du skal fortelle meg er sant? »

«Nei,» sa mannen, «faktisk har jeg bare hørt om det.»

«Greit,» sa Sokrates. «Så du vet egentlig ikke om det er sant eller ikke. La oss nå prøve det andre filteret, filteret om godhet. Er det du er i ferd med å fortelle meg om min venn noe bra? »

«Nei, tvert imot …»

«Så,» fortsatte Sokrates, » du vil fortelle meg noe dårlig om ham, og du er ikke sikker på at det er sant. Du kan fremdeles bestå prøven, fordi det er ett filter igjen: filteret om nytten. Er det du vil fortelle meg om min venn til noen nytte for meg? »

«Nei egentlig ikke …??»

«Vel,» konkluderte Sokrates, «hvis det du vil fortelle meg hverken er sant eller godt eller enda til nyttig, hvorfor fortelle meg det i det hele tatt?»

Så hvor god er du på å ta trippel filter testen før du forteller noe bak ryggen på en annen?

Jeg skal i hvertfall ta i bruk denne testen før jeg snakker om noen. I tillegg skal jeg også gjøre mitt beste for å stå i mot denne ukulturen ved å gjøre en avsjekk før jeg tar imot informasjon om andre mennesker.

En enkel jobb blir det ikke, men jeg håper det kan bidra til å ha flere samtaler med mening.

Del med meg hva du tenker om dette emnet.

Skap deg en god dag!

Klem fra

Torbjørg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *