Ukategorisert

Fjerner du rusten før du lakkerer?

auto-1662428_1280Om du har bil vet du sikkert at et godt vedlikehold kan hindre deg fra å få store kostnader senere i bilens levetid. Det kan også forsinke slitasjeskader og andre skader som dukker opp etter lang tids bruk.

De fleste biler vil en eller annen gang få en rustflekk eller flere. Dette er skader som i lengre tid har fått lov til å ligge under lakken og utviklet seg. Alle vet vi at det er lurt å fikse årsaken til at rusten kommer på en bil. Det er lurt å fjerne lakken der rusten har angrepet, fjerne alle spor av rust, behandle det med rusthemmende lakk og deretter lakke over med bilens egen farge.

Gjør du ikke grunnarbeidet godt nok vil du bare pynte på overflaten og rusten vil før eller senere komme tilbake og da gjerne i et større omfang enn første gang.

Om vi overfører dette til livet vårt der vi har lakken som fasaden som vi har på overflaten og rusten representerer stresset, angsten eller hva det måtte være som ulmer under overflaten. I dagens samfunn finnes det mange tilbud til hvordan du enkelt kan fikse på overflaten. Det er utallige tilbud om quick-fix som lover deg endring og et nytt liv på kort tid.

Som med rustflekken så vet vi alle innerst inne at en quick-fix ikke er løsningen. Det vil bare reparere litt nå, men vil ikke ta bort roten til det som gjør at rusten kom i første omgang.

For å gjøre varige endringer kreves det derfor en målrettet prosess som guider deg frem til målet med stødige skritt. Det kan ofte være enkle grep, men det som kanskje er viktig å tenke på er at det må gjøres og gjøres grundig for at det skal kunne skape varig endring.

En måte som jeg selv har erfart at fungerer er NLP og coaching innenfor dette fagområdet. Det jeg har erfart selv er at det kan brukes på nesten alt. Det er ikke terapi, men kan ha terapeutisk effekt. Det vil si at vi gjennom samtaler og ulike øvelser besøker de vonde følelsene, lydene og bildene som vi får opp når vi tenker på en vond opplevelse. Ved å endre litt på hvordan vi tenker på den opplevelsen er det mulig for hjernen vår å hente ut læring og ressurser som vi da kan ta med oss videre.

Rent praktisk betyr det å omprogrammere hjernen vår og bygge nye ressursfylte hjernestier. Og som du sikkert vet så blir det ikke en sti før du har gått på den mange nok ganger. De første gangene vil den oppleves som ulendt og utfordrende, men etter hvert som tiden går vil stien bli bredere og bredere og enklere å gå på. Slik er det også med hjernen vår.

Store endringer i livet slik som sjokk og ulike traumer skaper brede hjernestier raskt. Det er likevel sagt at det er mulig å endre en vane like raskt som den kom.

Tenk nå på en vane du har som du kunne tenke deg å bli kvitt. Hvordan var det du fikk den i utgangspunktet? Om du er røyker, hvordan var den første røyken? Det måtte noen røyk til før det var blitt en vane – ikke sant? Jeg håper du som jeg ved å utforske hvordan en uvane oppsto lettere kan bli bevisst hva du kan velge bort. Det som er viktig er når du tar bort en vane så må du erstatte den med noe annet. Forhåpentlig så er denne vanen noe som er attraktivt for deg.

La oss si at du ønsker å slutte å røyke da siden vi var inne på temaet. Dersom du slutter å røyke så vil det oppstå et vakuum dersom du lar være å erstatte den tiden du brukte på røyking med noe annet. Det er mange som sammenligner det å slutte å røyke med kraftig vektøkning. Årsaken til dette er som oftest at matinntak blir erstattet der du tidligere tok en røyk. Da sier det seg selv at vekten også øker.

Så hva annet kan du erstatte røyken med om det er den vanen du ønsker å bli kvitt? Det kan være trening, håndarbeide, lese bok, drikke en kopp te, synge, jobbe i hagen, gå tur, skrive, male – ja, det kan være hva som helst. Det viktigste er nemlig det at du erstatter uvanen med noe annet som du heller vil gjøre. Det gjør det lettere for hjernen å «slette» den gamle stien og bygge den nye.

Så nå når du vet dette. Hvilke andre uvaner kan du bruke dette på? Eller er det andre områder du kan bruke dette på?

Vil du vite mer om NLP og hva NLP coaching kan gjøre for deg så kan du ta kontakt med meg. Jeg er under sertifisering og vil etter endt utdannelse ha en godkjenning gjennom Den Norske Coachforening (DNCF). Det er et kvalitetsstempel som sikrer god kvalitet og at jeg følger de etiske retningslinjer satt av foreningen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *