Coaching, Ukategorisert

Hva er egentlig god kommunikasjon?

school-1019989_1280Har du vært i en situasjon der du skal lære bort noe til en annen person og du merker at den andre åpenbart ikke forstår hva du mener. Det hjelper ikke hvor sakte og tydelig du gjentar deg selv. Først når du gjør et forsøk på å forklare det på en annen måte ser du ut til å nå gjennom til den andre.

Hva er grunnen til at det er slik? Kunne det ikke vært enklere om vi alle forsto med en gang det som ble sagt?

Det er faktisk en logisk forklaring på dette.

Visste du at vi alle opplever og erfarer gjennom sansene våre. Vi har alle også en favoritt sans som vi bruker fremfor de andre. Som du sikkert husker fra skolen har vi fem sanser – se, høre, føle, lukte og smake. De fleste av oss har enten syn, hørsel eller følelse som den foretrukne sansen vi erfarer gjennom.

Vi har vel alle lært om kommunikasjon på skolen der vi har en sender og en mottaker. Mellom der har vi støy. Hva er egentlig denne støyen?

Kroppsspråket vårt utgjør hele 55% av det vi sier. Stemmebruk (tonefall og toneleie) utgjør 37%. Da er det bare igjen 7% av kommunikasjonen som er det vi sier i ord. 93% av det vi sier er derfor non-verbal.

I tillegg har vi også en rekke filtre som gjør at vi filtrerer, sorterer og generaliserer den informasjonen vi mottar. Dette gjør at du og jeg kan være på samme sted til samme tid, men sitte igjen med to ulike opplevelser.

Om vi nå skal gjøre et lite eksperiment. Tenk på en rød bil. Legg merke til hvordan denne bilen ser ut. Eller kanskje er det lyden du først legger merke til? Hva med følelsen – hvilken følelse dukker opp når du tenker på en rød bil?

Når jeg forteller deg at jeg tenker på en rød liten Fiat Uno som kjører på E18 inn mot Oslo. Jeg hører motorlyden og får en gledes følelse da jeg synes disse bilene er søte. Jeg vil tippe at dette ikke er likt det bildet du fikk opp?

Så om du nå tenker på en annen ting som for eksempel en blomst. Legg merke til hvordan denne blomsten ser ut. Hvilken lyd dukker opp? Og hva med følelsen. Hvilken følelse gir tanken på en blomst deg?

Igjen vil jeg fortelle deg hva jeg tenkte på. Det var den flotte røde rosen som var en del av buketten min når jeg giftet meg for 10 år siden. Det er selvfølgelig en god følelse som dukker opp hos meg siden det var en av de beste dagene i livet mitt. Jeg tipper dette heller ikke var det samme som du tenkte?

Jeg kunne fortsatt med enda flere eksempler som ville underbygge det at vi har ulike referanser på de samme ordene. Dette gjelder med alt her i livet. Det gjør også at vi oppfatter situasjoner ulikt.

Ved å ha dette i bakhodet når vi kommuniserer kan vi oppleve å få en annen forståelse. Det er også derfor det kan lønne seg å forklare noe du skal lære bort ved hjelp av flere vinkler. Det kan gjøre at du kan bruke mindre tid på å lære bort og den du lærer bort til vil raskere forstå hva du mener.

Så hvordan kan du bruke dette i din hverdag? La meg få høre i kommentarfeltet nedenfor.

Skap deg en god dag!

Klem fra

Torbjørg

2 thoughts on “Hva er egentlig god kommunikasjon?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *